AOF.no

Studiekompetanse

Generell studiekompetanse er det faglige grunnlaget du trenger for å søke om opptak til de fleste universitet og høyskoler i Norge.

you-x-ventures-0K7GgiA8lVE-unsplash

Hva er studiekompetanse?

Generell studiekompetanse er det faglige grunnlaget du trenger for å søke om opptak til de fleste universitet og høyskoler i Norge, og består av følgende fag:

 • norsk
 • engelsk
 • matematikk 1P/ PY og 2P/ PY
 • historie
 • naturfag
 • samfunnsfag

Det er flere veier til studiekompetanse avhengig av om du har videregående opplæring fra tidligere eller ikke. Enten du trenger alle seks fagene eller kun ett, eller om du vil forbedre en eksisterende karakter, har vi i AOF motiverte lærere og erfarne rådgivere som hjelper deg å nå målene dine.

Hos oss blir du privatist og går opp til eksamen etter 23/5-regelen.

Det kan være lurt å starte planleggingen med å ta kontakt med en av våre rådgivere for å se hva som er raskeste vei for deg.

23/5-regelen

Med 23/5-regelen må du bestå all seks fagene, dokumentere 5 års praksis/skolegang og fylle 23 år senest det året du søker om opptak til høyere utdanning.

Utdanning kan være fra videregående skole, fagskole eller folkehøyskole.

Praksis kan være, arbeid, omsorg for egne barn, militærtjeneste eller siviltjeneste.

Fagene som inngår i 23/5-regelen er alle 6 fagene som inngår i den generelle studiekompetansen: norsk, engelsk, matematikk, naturfag, historie og samfunnsfag.

Når du søker høyere utdanning med utgangspunkt i 23/5-regelen får du alderspoeng fra det året du fyller 24 år. Alderspoeng øker karaktersnittet ditt, og dermed også sjansen for å komme inn på drømmestudiet. Du får to alderspoeng per år, maksimalt åtte poeng.

NB!

Dersom du på grunn av sykdom, nedsatt funksjonsevne eller andre forhold ikke klarer å dekke 5-års krevet, tas det hensyn til dette. Du må dokumentere den nedsatte arbeidsevnen din med attest fra legen din, eller kopi av vedtak fra NAV.

Hvorfor ta studiekompetanse hos AOF?

For mange er det å sette seg på skolebenken i voksen alder litt skremmende. AOF Østfold tilbyr undervisning tilpasset voksne. Vi har topp motiverte lærere med lang erfaring som veileder deg gjennom pensum og forbereder deg hele veie frem til eksamen.

Hos oss får du:

 • Gratis rådgivning før du bestemmer deg
 • Gratis nettbasert kurs i studieteknikk
 • Tilgang til vår digitale læringsplattform
 • Tid til fordypning i fagene
 • Tilbakemelding fra lærer underveis
 • Drøfting av temaer i klasserommet
 • Eksamenstrening

Hvordan komme i gang?

Når du har bestemt deg for å starte på generell studiekompetanse hos oss kan du melde deg på den pakkeløsningen eller fagene du trenger. Er du usikker på hvilke fag du trenger, og hvilken pakkeløsning som er riktig for deg kan be om en time til GRATIS rådgivning for å komme deg videre.

Når du har kommet i gang med skoleåret melder du deg selv opp til eksamen som privatist. For våren er fristen 1. februar. Eksamensavgiften er ikke inkludert i kursprisen, og betales samtidig med at du melder deg opp til eksamen.

Du kan søke lån og stipend i Lånekassen:

Påbygg til studiekompetanse skal ta
Kent, Sandra og Elisabeth til høyere utdanning

Forkunnskaper: For å delta på undervisningen på videregående skoles nivå må det dokumenteres kunnskap og kompetanse på nivå med norsk grunnskole

Tilleggsopplysninger for minoritetsspråklige: Minoritetsspråklige søkere som ikke har fullført norsk grunnskole må dokumentere bestått norskprøve 3/B1 alle delprøver.

For mer informasjon, kontakt:

Linda J Bakkland mindre

Linda Josefsen Bakkland

Kompetanserådgiver

Generell studiekompetanse